czwartek, 27 lutego 2014

O kuchni francuskiej raz jeszcze

Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. pad thai przepis

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. pad thai przepis - też dobry pad thai przepis - tekst jest OK Więcej informacji także tutaj pad thai przepis Na temat pad thai przepis to też niezłe info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz