środa, 30 kwietnia 2014

Jak jemy?

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Ale NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Polskie tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. frittata przepis
Na temat omlet przepis to też niezłe źródło
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: omlet przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Wpis inspirowany jest również frittata przepis
omlet przepis - też dobry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz