środa, 29 kwietnia 2015

Właściwy balans przy treningu

Wspomaganie budowania masy mięśniowej czy też diety wymaga dobranych środków. Dobrze jest zażywać the protein works ponieważ daje najlepsze rezultaty.

Dieta wysokobiałkowa na odchudzanie?

Jakiś czas temu bardzo modnym sposobem na odchudzanie była dieta Dukana - wysokobiałkowa, odrzucająca duże grupy produktów spożywczych. Nie można było na niej spożywać warzyw, węglowodanów i tłuszczy. W efekcie organizm tracił masę. Dieta z pozoru idealna, zwłaszcza dla miłośników mięsa. Ale czy aby na pewno? Spożywanie takich niezbilansowanych posiłków jest BARDZO niebezpieczne dla zdrowia, może się skończyć zakwaszeniem organizmu i doprowadzeniem nerek do ruiny. Dieta z większa zawartością białka jest polecana dla sportowców i dla rtych, którzy budują swoją masę mięśniową, jednak jest to żywienie zbilansowane, nie wykluczające innych składników odżywczych. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, to lepiej zrobić to z pomocą diety ułożonej przez specjalistę.


O białkach

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.


Aminokwasy - definicja

Aminokwasy (aa, AA1, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową2.

Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna3 (kwas 2-aminoetanofosfonowy).

Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain4, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.

Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach5.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz