środa, 28 maja 2014

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny
W temacie burgery z indyka warto poczytać również pozostałe informacje.
Na temat przepis na burgery z indyka to też niezłe info
burgery z indyka też jest ciekawie opisany temat
Wpis inspirowany jest również przepis na burgery z indyka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz